Avrundar veckan – seminarierapport – tryggare jobb och yttrandefrihet

Foto: shironekoeuro

Dags att avrunda veckan. Jag har träffat många gamla vänner. Alltid trevligt! Denna helg får ses som en nystart. Nu har jag börjat gå till gymmet! Det behövs för att klara av höstmörkret och de många och långa seminarierna om allt mellan himmel och jord.

Den 7 oktober var det World Day For Decent Work. Fackföreningar över hela världen förespråkar för social rättvisa och bättre arbetsvillkor. Jag gick på LO-TCO Biståndsnämnds lunchseminarium ”Tryggare jobb i Indonesien med internationellt samarbete”. Erik Andersson, internationell sekreterare på IF Metall, gav en kort bakgrund om deras samarbete med Indonesien. Vonny Diananto, internationellt ansvarig på det indonesiska metallförbundet FSPMI, gjorde en utmärkt presentation. Han beskrev förhållandena i Indonesien på ett öppet och ärligt sätt. De har fortfarande en lång väg kvar. Men det var kul att höra att många fler kvinnor har fått ledande befattningar inom alla nivåer.

Senare samma dag var det Sensus föreläsning – demokratisoppa – var går gränsen? Det handlade om yttrandefrihet. Inget speciellt kom upp. Som vanligt var det rätt enkelt att förstå var alla står. Johan Lundberg, chefredaktör för Axess, verkade obekväm eftersom resten av panelen hade en annan ståndpunkt än honom. Han insisterade att Lars Vilks ville tänja konstens gränser genom att föreställa Mohammed som en hund. Det är möjligt att så är fallet. Men man skall inte underskatta människor. Är det inte så att han visste vilken reaktion han kommer att få? De må vara betryggande att tro att vi lever i vår egen lilla bubbla. Den planerade attacken på Vilks skall självklart fördömmas. Men det är intressant hur en för de flesta obetydlig konstnär har skapat uppståndelse. Det får ses som ett PR-trick. För övrigt tycker jag om Axess TV. Det finns få liknande kanaler idag där de går in på djupet. Jag skall börja läsa deras magasin.

Det var långa utlägg och jag såg att de flesta unga runt mitt bord blev trötta. En rätt så rolig äldre herre störde hela tiden med att säga att yttrandefrihet inte existerar eftersom vem som helst inte kan få sin text tryckt i tidningarna. Han menade på att alla redaktioner är partiska. Existerar objektiv journalistik?

Sedan kom det till frågestunden. Jag frågade panelen hur de förhåller sig till det nya mediala landskapet efter 11 september, och att ett fåtal stora mediakanaler sprider desinformation med sin ”infotainment”. Den frågan var tydligen för avancerad. Många andra tackade mig och tyckte det var synd att panelen endast var förberedda på enklare frågor. Jag fick inte möjligheten att ställa fler frågor. Det blev därför inte särskilt nyanserat. Min nästa fråga hade varit till Katherine Nash, från Svenska missionsrådet, om vad hon tycker om ateisten Richard Dawkins, hur religionen används som maktfaktor för att attackera och hålla tillbaka andra, och varför den ens skall ha en särställning.

Önskar er alla en trevlig vecka!

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s