Malarian ligger bakom mañanakulturen

Jag är lite sen med rapporteringen av gårdagens seminarium. Min ursäkt är att jag haft fullt upp med att flytta till denna WordPress sida.

Kungliga Myntkabinettet kommer att hålla i en serie föreläsningar under hösten. Jag och en ungdomsmedlem för Stockholms FN-förening hade äran att vara där den 13 september. Deras goda soppa rekommenderas.

Vi gick på ”Afrika: Framtidens ekonomiska stormakt?” Det var många som hade tagit sig dit. Professor Bo Malmberg, Stockholms Universitet & Institutet för framtidsstudier, pratade mest om den demografiska utvecklingen i världen.

Lite av Professor Malmbergs tankegångar:

Hur förutsäger vi framtiden? Önskedröm eller mardröm? Framtiden som förutsättning på dagens trender? Alternativ – Ta befolkningen som utgångspunkt. Demografiska trender förklarar historiska trender. Det finns starka korrelationer med ekonomisk tillväxt, sparande och andra ekonomiska variabler.

Mänskligt beteende styrs mycket av ålder på individuell nivå. Förändringar i livscykeln är stabila över tiden.

Sedan kom han in på den demografiska transitionen vilket beskriver övergången från höga födelse – och dödstal till låga. Det har skett vid industrialisering. Färre spädbarn dör. Det leder till en ökning av ungdomar och kvinnor i fertil ålder.

Han pratade även om Japan och ”the demographic dividend”. En hög andel av befolkningen är i arbetsför ålder. Denna situation uppstår när ett fallande födelsetal ändrar åldersdistributionen. Det krävs mindre resurser att möta de allra yngstas behov. Därför kan resurser gå till ekonomisk tillväxt. Familjer får därmed också bättre levnadsvillkor.

Som han själv nämnde var det mycket bakgrund, och nu kommer vi till Afrika och dess framtid. Mörk bild? Nedgång i dödligheten drar ned den ekonomiska utvecklingen eftersom transitionen innebär också en nedgång i fertiliteten.

2040: Europa har ungefär samma befolkningsandel som nu. Afrika fördubblar sin befolkning.

Koreas omvandling gavs som exempel. Kan samma sak slå igenom i Afrika?

HIV/AIDS är ett problem. Botswana är ett lyckat fall. Men han glömde eller visste inte om att lilla Botswana är ett undantag eller specialfall. 2003 blev Botswana det första landet i Afrika att erbjuda gratis bromsmedicin. Det är inte bara HIV/AIDS. Han tyckte att även malarian har hållit tillbaka Afrika. Den syn som finns på spanjorer och sydeuropéer i allmänhet har tydligen sin grund i Malaria. Han kom in på Mañana (att skjuta upp saker  till morgondagen), och till och med tjuren Ferdinand gavs som exempel. Vi kan inte klandra han för att sakna humor. Däremot tyckte nog fler än jag att han inte tog med många viktiga mjuka värden. Det blir liksom fyrkantigt. Det är bättre med faktabaserade analyser grundade i historik än allmänt tyckande. Andra faktorer än befolkningsmönstren bör beaktas. Jag tycker att det var naivt att tro Kinas framträdande roll på den Afrikanska kontinenten endast för med sig något positivt. Det finns inga tendenser på att de tar ett socialt ansvar.

Nu till frågorna:

En något äldre herre som satt längst  bak fick ordet. Det verkar vara en trend i sig på seminarier, att en äldre, oftast en något agiterad och påstridig man med stor erfarenhet, gör resten skräckslagna med sin starka och argsinta röst. Han ville att vi skall vara mer realistiska och kunde faktiskt mycket. Jag tycker om raka och sympatiska människor. Enligt han vet inte afrikanerna hur det skall hantera Kinas nya globala roll. Det beror inte på att de är mindre kompetenta. Men han påpekade att Afrika har urusla kommunikationer. Jag tror att han menade vägar. Däremot är det viktigt att poängtera att stora delar av Afrika har bra mobilnät. Han berättade om något jag hört förut av sydafrikanska vänner. Nämligen att kinesiska företag anställer kinesiska arbetare. I de fall afrikaner anställs handlar det om svältlöner.

Det var bra att han sa att vi bör fokusera på arbetslösheten för att undvika krig. Han berättade att många fler barn går i skolan. Det är en smärre revolution. Jag tog upp Kenya och Rwanda. Det är två afrikanska länder där kvinnor har fått en mer framträdande roll. Rwanda har ett kvinnodominerat parlament och Kenyas nya konstitution ger förhoppningar om en bättre framtid för kvinnorna.

Bo Malmberg är definitivt en kunnig demograf. Men jag tror att de flesta hade förväntat sig något mer och andra perspektiv än demografiska trender. Vad vet jag. Det kanske inte är svårare? Vad tycker ni?


2 reaktioner på ”Malarian ligger bakom mañanakulturen

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s