FN och Kongo

Anna Bergendahl och Joel Sjödin framför en sång
Anna Bergendahl och Joel Sjödin framför en sång

Stockholms FN-förening var närvarande på seminariet om FN och Kongo den 22 oktober, två dagar i förväg, inför FN-dagen 2010. Låten ”have a heart” framfördes av Anna Bergendahl, känd från TV programmet Idol och melodifestivalen. Joel Sjödin stod för det akustiska arrangemanget.

Linda Nordin Thorslund, generalsekreterare i Svenska FN-förbundet hälsade publiken välkommen och Svenska FN-förbundets ordförande Alexander Gabelic tyckte det var glädjande att många tagit sig till seminariet.

– Svenska FN-förbundet informerar och utbildar om FN frågor, granskar Sverige och hur regeringen följer sina FN åtaganden, samlar in pengar till FNs humanitära arbete och samarbetar med FN förbund i andra länder. Vi har en medlemstidning, Världshorisont, som skriver om aktuella FN frågor, och vi försöker att påverka den svenska regeringen, riksdagen och myndigheter, att alltid ha ett FN perspektiv i sitt arbete. Vi har en egen hemsida och är aktiva i social media.

Det var miljoner människors lidanden i den första halvan av 1900-talet som fick världens ledare att sätta sig ner och bilda en ny världsorganisation som sjösattes exakt för 65 år sedan, i stort sett idag, sade Gabelic.

Gabelic skickade en hälsning och tanke till alla svenskar som deltagit i operationer internationellt. Både till dem och deras familjer, som naturligtvis är oroliga.

– Nyligen avslutades ett FN toppmöte när det gäller utveckling och de 8 millenniemålen. Det är högst osäkert att vi når ända fram till 2015, då arbetet ska utvärderas. Det ser väldigt olika ut. Länder som Afghanistan och Kongo, länder i konflikt, har svårt att nå ett enda av millenniemålen. Det är viktigt att komma ihåg i debatten. Det största bakslaget är den höga mördardödligheten och bristen på jämställdhet. Det är viktigt att fokusera på kvinnors rättigheter i internationella sammanhang. Kvinnors sexuella och reproduktiva hälsa är viktigt men det är tyvärr en känslig fråga i många länder, sade Gabelic.

Birgitta Ohlsson, EU-minister, sade att hon inte hört mycket om Kongo problematiken i EU sammanhang. Det var på ett uppdrag för världsbanken som hon kom i kontakt med Kongo, där Ohlsson tror att hon aldrig mötts av en sådan pessimism. Ohlsson citerade den legendariske FN generalsekreteraren Dag Hammarskjöld, ”FN har inte skapats för att föra mänskligheten till himlen utan för att rädda den från helvetet.” Allt för många miljoner människor i världen lever i ett helvete. Kvinnor i Saudiarabien saknar fortfarande den grundläggande rättigheten att rösta i val, sade Ohlsson.

– Ohlsson sade att för första gången i mänsklighetens historia är demokratin på viss tillbakagång. Andelen har minskat från 64, till strax under 60 %. Det är den lägsta nivån i världen på 15 år.

Kvinnor i östra Kongo blir massvåldtagna av soldater och gevär körs upp i deras underliv. Hela östra delen av landet är ett humanitärt katastrofområde. Det utbredda våldet beror på säkerhetssituationen.

Journalisten Marika Griehsel sade att det som håller kriget vid liv är kampen om naturresurserna. Det sexuella våldet är inte kulturellt. Problemet är kriminellt. Våldtäkter har använts i krig i tid och evighet. Det är ett strategiskt vapen som man bestämt sig för att använda i Kongo.

– Den nedvärderande synen på kvinnan finns på många platser i världen. Man tystar kvinnan, skuldbelägger henne och förgör hela samhällen. Vi har alla ett intresse och naturresurserna är både Afrikas möjlighet och förbannelse. Så har det varit i århundraden, sade Griehsel.

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s