Den nya tankesmedjan Ung Liberal

Ung Liberal hade sin första medlemsträff onsdag den 3 november i en liten lokal i Björkhagen, södra Stockholm.

Utan några som helst förväntningar går jag dit med en vän. Där sitter mångsysslaren Alexander Bard. Han diskuterar öppet med ungdomar om huruvida en person kan vara engagerad i flera partier.

Stämningen var gemytlig och vänskaplig. Fikat var dukat. Det var dags att prata politik. Förutom undertecknad, Bard, och Per Pettersson från Ung Liberal, var de flesta förvånansvärt unga. Oavsett var man står och tycker om dem är det intressant att observera dessa engagerade ungdomar.

Bard började med en introduktion. Han är mer än bara kändis. Den senaste boken han har skrivit med Jan Söderqvist heter ”Kroppsmaskinerna”. Han har skrivit tre böcker och pluggat på Handelshögskolan. Hans seriösa vuxenjobb är som Sveriges enda internetsociolog på Handelshögskolan i Stockholm.

De forskar om vad Internet är och vad folk gör med det. När han började på 1990-talet var det gubbar på Ericsson som diskuterade framtiden. Den strukturen revs upp. Det var mer intressant att åka till Korea och intervjua 17-åriga tjejer. De kom fram till att folk gör helt andra saker med Internet än vad man trodde. Den första boken kom ut 2000, Nätokraterna, och har översatts till hela 17 språk. Bard och hans goda vän Johan Norberg brukar skoja om att de andra svenskarna aldrig kommer utanför Sverige.

– Folk fick panik. Det är kul att folk fildelar och förstör en hel bransch. Då bli man tvungen att tänka nytt, sade Bard.

Nu är branschen mer mogen. Bard berättade om sitt senaste projekt, det internetbaserade Gravitonas, som görs tillsammans med Universal, världens största skivbolag.

Bard har nog rätt i att Piratpartiet gick händelserna i förväg. De skulle ha fokuserat på den personliga integriteten när staten går in och kontrollerar oss, snarare än fildeldning, vilket han ser som en kulturfråga.

2008, när FRA schablet pågick, satt den förtvivlade vännen Camilla Lindberg, och Agneta Berliner, ensamma i hela borgerligheten och slogs mot polisgubbarna Reinfeldt, Göran Persson, och Beatrice Ask, som inte kan få nog av politiska batonger. De fattar inte vad vi pratar om. Men Piratpartiet fattar självklart. Vi startade nätverket Liberati, en stödtrupp inom Folkpartiet eller de nära partiet, som hatade FRA. Det var personer som tyckte att Folkpartiet svikit liberala ideal, sade Bard.

I april 2010 kontaktades Bard av Jan Rejdnell, en gammal, tung folkpartist som varit med i 40 år. Rejdnell har hoppat av partiet och blivit Liberaldemokrat.

Rejdnell skall ha sagt att det viktigaste som kommer hända rent strategiskt på valnatten är inte att folk kommer att vakna upp och inse att Sverigedemokraterna kommer in i Riksdagen. De kommer de att göra. Alla underskattar dem. Det är inte att Alliansen kommer att bli mer höger, konservativ och moraliserande. Det radikala är att Piratpartiet kommer att få sig en smocka i huvudet och förstå hur svårt det är och då måste det finnas ett alternativ.

– Det måste finnas ett alternativ för unga liberala där de kan känna sig hemma. Piratpartiet har en fråga. Den personliga integriteten. Problemet med det är att du får människor som är liberaler, socialister, anarkister, och en och annan konservativ som slinker in. Alla vill ha staten bort från sin dator. I övrigt har de inget gemensamt. Vi måste ha en tydlig liberal politik. Vi vill inte ha med socialister och konservativa. Vill bara ha med liberaler. Som den politiska kartan ser ut idag har vi en allians bestående av fyra konservativa partier. Inget av dem är liberalt. Moderaterna är det statsbärande konservativa partiet som gör allting rätt. De som röstar på Moderaterna bor i sin villa, tänker på sin plånbok och tycker grannen är lite jobbig, sade Bard.

Liberaldemokraterna planerar att bygga sakta. Det tog 6 dagar för Liberaldemokraterna att få fler medlemmar under 40 år än Folkpartiet. Centerpartiet har mycket pengar och många gamla. Folkpartiet har blivit populistiska och snott Sverigedemokraternas politik. Bard påstår att det är många från Riksdagen som vill hoppa av och gå över till dem. Men det är för tidigt.

Vad väntar härnäst? Alla vet var de står de första 14 månaderna med de 14 grundarna. Partiprogrammet skall vara klart under våren 2011. Planen är att presentera den under Almedalen 2011. Det är efter ett valår och folk är mer mottagliga för en ideologisk debatt. De vill dra till sig allt från Libertariansk höger till socialliberal vänster.

Allt gott. Men kommer Liberaldemokraterna att få ett brett stöd? Med sin extrema syn på kroppslig autonomi och frihetliga narkotikapolitik finns det en risk att partiet drar till sig många anarkokapitalistiska Ayn Randister.

De kanske inte har en så utopisk världsbild som man skulle kunna tro. De argumenterar för skademinimering gällande cannabis. Gör det Liberaldemokraterna till realister? Det som talar för Ung Liberal och Liberaldemokraterna är den pragmatiska synen. De kan anpassa sin politik till samhällsförändringar. Målen är också långsiktiga för Sverige år 2030.

Det var något oklart vilken relation Ung Liberal har till Liberaldemokraterna. Hur mycket är de en egen grupp? Finns det en risk att de blir starkt påverkade och styrda av starka personligheter som Alexander Bard? Visst kan det vara så men allt tyder på att det är unga, ideologiskt kunniga ungdomar med egna åsikter.

Den unge herr Caspian Rehbinder, en av grundarna för Ung Liberal, vill att de skall vara en idéorganisation. De vill veta mest.

Två till grundare, Isak Kupersmidt och Gustav Karreskog pratade om ”evidensliberalism”. Ung Liberaler vill vara verklighetsförankrade och lösningsorienterade, enligt dem.

– Vi skall finnas som en plantskola. Vi sätter kvalitet före kvantitet. Åsikterna är inte färdiga. De kommer att jobbas fram, sade Karreskog.

Sedan mötet har Ung Liberal börjat med sina arbetsgrupper. Den första är om bostadspolitiken. Det kommer även finnas en om psykvård. De är också klara med sin verksamhetsbeskrivning. Det återstår att se vilken sorts medlemmar tankesmedjan Ung Liberal får. Bristen på ledarskap är en viktig fråga. Samma sak gäller för Liberaldemokraterna. En person som Alexander Bard är både populär och kontroversiell. Men han är förknippad med så mycket annat kul och galet. Media gillar färgstarka individer. Vilka kommer de att lyfta fram som frontfigurer?

Många partier, bland annat Vänsterpartiet och Kristdemokraterna, jobbar nu för fullt med sina framtids – eller krisgrupper efter valet 2010. Vänster-höger skalan känns förlegad. Blockpolitiken har skadat de mindre partierna, möjligtvis Miljöpartiet undantaget. Mittfåran har blivit trång. Politik har aldrig varit så intressant som nu.

Kan dessa liberaler påverka de etablerade partierna, som Folkpartiet och Centerpartiet, mot en mer liberal riktning? Det är troligt med tanke på att Centerpartiets ideologiska flaggskepp i Stockholmsdistriktet, Stureplanscentern, verkar leda till att partiet förlorar förankring med de traditionellt mer konservativa medlemmarna i landsbygden. Bard tycker att Folkpartiet och Centerpartiet bör gå ihop. Men enligt honom finns det en snobbism inom Folkpartiet. Under Ung Liberal mötet kritiserade han folkpartisternas syn på centerpartister som en bunt lantisar.

Kan Liberaldemokraterna komma in i Riksdagen? Det är mindre troligt inom en snar framtid. Politik handlar om ledarskap, och som det ser ut nu är det mycket otydligt. Ung Liberal kommer förhoppningsvis att få fler ungdomar intresserade av politik och bidra till en mer ideologisk debatt. 2011 blir ett spännande år.

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s