Gustav Fridolin (MP) om klimat och fattigdom

Gustav Fridolin, riksdagsledamot för Miljöpartiet, besökte Stockholms FN-förening den 22 november. Han föreläste om ”Den dubbla utmaningen – klimatkrisen och fattigdomsbekämpningen”.

Hans ”hederliga jobb” är som folkhögskolelärare. Men hur hamnade han i politiken? När Fridolin gick i skolan fick de en straffuppgift att titta på en valdebatt i TV. Det var en straffuppgift som Fridolin sade att Jan Björklund skulle ha gillat. Han började intressera sig för miljöfrågorna under 1990-talet när Birger Schlaug var språkrör för Miljöpartiet.

– Pratade man miljöfrågor 1994 sa folk emot. Birger Schlaug blev kallad domedagsprofet. Det var inte så enkelt att vara miljöpartist på den tiden, sade Fridolin.

Fridolin och hans vänner ringde till Miljöpartiet för att bli medlemmar. De var unga och engagerade i skolans miljö. För miljömärkning i skolan krävdes det snålspolande toaletter. Att få pengar till det skulle inte hända.

– Fick man en svår fråga började man prata om något annat. Motargument som man möts av kan vara att det finns ingen växthuseffekt, och om den finns är den inte farlig, sade Fridolin.

Intresset för politik kommer också av att ha drivit ombyggnaden av en fontän till ett slutet vattensystem. Det var både en miljö – och demokratifråga för ungdomarna.

– Förändringar har kommit av att människor engagerat sig. Det är hårdast i Schweiz med direktdemokrati. Medborgerligt engagemang driver igenom bra miljöpolitik. Vattenfall ville bygga kolkraftverk. Medborgarna i Hamburg var inte så pigga på det. Man får hoppas på Cancún. Men det medborgerliga engagemanget är pådrivande, säger Fridolin.

Fridolin gick vidare in på en resa han gjorde till Irak. Han träffade Jalal Talebani och andra. Råolja hade hällts ut i norra Irak för sabotage. I Irak nu ökar sjukdomar snabbt, sade Fridolin.

– När jag var i Västbanken och skulle klippa mig var det som vanligt en man i bakgrunden som gav förslag på en frisyr. ”Navy Seals, Navy Seals”, sade mannen i bakgrunden. Det är synd att människor med mitt utseende associeras som amerikanska soldater, sade Fridolin.

Fridolin varnade för att vattenkrigen kommer att bli värre än oljekrigen. Enligt honom drivs det ofta fram av energiresurser. Skillnader göder konflikt. Darfur gavs som exempel.

– Miljö – och klimatfrågorna är intimt förknippade med utveckling. Om medeltemperaturen höjs med en grad dör 15 miljoner människor Afrika söder om Sahara, sade Fridolin.

Dessutom kopplade Fridolin klimatfrågan med jämställdhet. Enligt honom torde den viktigaste frågan vara att hålla nere medeltemperaturen.

Situationen var illa i New Orleans efter den tropiska orkanen Katrinas framfart. Fridolin hade kontakt med Malik Rahim, f d medlem i ”svarta pantrarna”. Situationen kontrollerades inte förrän soldater togs från Irak till USA. Att begränsa antalet naturkatastrofer är 200o-talet viktigaste fråga, sade Fridolin.

– Planeten har pallat. Arter kommer att gå under. Påfrestningarna på civilisationer kommer att vara enorma. Det är inte för att bevara en obskyr art med ett latinskt namn utan att försäkra oss ett bättre samhälle, sade Fridolin.

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s