Jag brinner för nepalesiska kvinnors rätt till självbestämmande – gör du?

Situationen för majoriteten av Nepals kvinnor är ohållbar. Idag marginaliseras nepalesiska kvinnor, särskilt från de lägre kasterna, inom flertalet områden. Traditionella maktstrukturer bibehålls i så väl samhället som hushållet trots att vissa lagändringar gjorts på senare tid.

I enlighet med FN:s konventioner gällande eliminering av all diskriminering av kvinnor (CEDAW) och resolution 1325 (UNSCR 1325) skall detta inte förekomma eller ha någon möjlighet att fortgå. Nepal ratificerade CEDAW år 1991 och saknar en nationell aktionsplan gällande resolution 1325. Detta anser jag, Wilda Nilsson ordförande för den ideella föreningen Fokus Asien, i förlängningen bidrar till att underminera kvinnors redan utsatta position.

Samhällets formella såväl som informella maktstrukturer är traditionellt sett patriarkala vilket innebär att kvinnor erhåller en lägre position. Jag anser att den nepalesiska lagstiftningen är bristande inom många områden exempelvis gällande arvsrätt och medborgarskap men där regelverk ändå finns efterföljs dessa inte alltid.

Ett talande exempel på snedfördelningen mellan könen kristalliseras gällande tillgången till, och kontrollen över, grundläggande resurser. Dålig tillgång till sjukvård och utbildning har lett till större fattigdom bland nepalesiska kvinnor.

Den sociala konstruktionen av kön och relationer i Nepal skiljer sig från exempelvis Sverige då en kvinna i Nepal ofta identifieras som någons fru, mamma, brorsdotter eller liknande istället för en oberoende individ. Denna bild gör det svårare för kvinnor att handla självständigt, speciellt när det kommer till deras rörelsefrihet.

Åtgärder måste omedelbart införas och Nepal bör fastställa en nationell långsiktig plan för att skapa jämlikhet i landet. På gräsrotsnivå arbetar just nu Inka Trollsås i Nepal med kajakklubben Himalayan River Girls tillsammans med de nepalesiska tjejer som är medlemmar.

Denna utbildningsplattform motverkar kvinnors sociala exkludering och erbjuder utbildning och hjälp till anställning inom den växande turism och äventyrsbranschen. Fokus Asien bedömer att kvinnors situation i Nepal behöver angripas genom kombinerade top- down och bottom- up metoder och vi finner att vår position innebär den senare möjligheten.

Rätt till självbestämmande anser vi som ett självklart mål och ett medel att nå detta är att erbjuda konkreta möjligheter till inkomst. Fokus Asien stöttar därför Himalayan River Girls arbete och vill bistå dem bland annat genom att arbeta med informationsspridning i Sverige, ansökning av projektbidrag och att i förlängningen kunna genomföra ett utbyte mellan Sverige och Nepal. Vi vill även bidra till att frågor gällande miljö och hållbar utveckling hamnar på Himalayan River Girls agenda.

Ditt engagemang är varmt välkommet! Mejla fokusasien@peaceworks.se alternativt besök vår hemsida www.fokusasien.com eller www.peaceworks.se/fokusasien

Läs mer om hur kajakklubben startades på nedanstående adress: www.farawayadventures.com/farawayadventure/himalayagirls_home.aspx

Med vänliga hälsningar,

Wilda Nilsson, Ordförande Fokus Asien och medlem i Stockholms FN-förbund

En reaktion på ”Jag brinner för nepalesiska kvinnors rätt till självbestämmande – gör du?

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s