Ny resolution mot sexuellt våld

Inatt gick en ny resolution, 1960, mot sexualiserat våld i katastrofområden igenom i FN:s säkerhetsråd. Den innehåller konkreta åtgärder både för att kunna arbeta förebyggande och ta itu med förövare.

Den innebär att:

* aktörer som är inblandade i sexuellt våld ska listas årligen för att öka trycket på parter involverade i konflikter

* sanktioner och andra riktade åtgärder kommer att riktas mot stridande parter som använder sexualiserat våld i sin krigföring

* rapporterings- och analysmekanismer ska inrättas för att säkerställa enhetliga och samordnade insatser som kan fånga upp trender och ”early-warnings” på fälten (detta används idag när det gäller barn i krig och kvinnorörelsen har länge efterfrågat samma metod för sexualiserat våld)

* regelbundet inhämta synpunkter från kvinnor som drabbats av sexuellt våld samt olika kvinnoorganisationer

Den nya resolutionen, 1960 är ytterligare ett steg mot att kvinnors utsatta position i krig uppmärksammas. Historiskt har sexualiserat våld betraktats som en sidoeffekt av krig, medan det nu ses som en freds- och säkerhetsfråga. Begreppet ”sexualiserat våld” innefattar våldtäkt samt försök till våldtäkt, sexuellt slaveri, påtvingad prostitution, havandeskap och sterilisering. Förhoppningsvis leder resolution 1960 till att fler förövare kommer att ställas inför rätta i framtiden.

Jenny Stålhammar

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s