Göra upp med offermentaliteten

Vad gör man för att må bra? Ni har säkert skrivit ner era nyårsresolutioner. En god vän rekommenderade sommar i P1 med Raymond Ahlgren. Det tog lång tid innan jag lyssnade på vad han har att säga. Jag hade aldrig hört talas om honom. Men nu förstår jag varför hans enkla budskap är så himla bra.

Jag har lyssnat på programmet flera gånger. Programmet är inte nytt. Men vad han har att säga blir aldrig inaktuellt. Det finns gott om böcker och program om självförverkligande. Men hans budskap handlar inte om några dumheter.

Det är bara sunda råd om att ta ansvar över sitt eget liv. Sedan finns det självklart yttre omständigheter som gör saken svårare. Vi har inte samma förutsättningar. Däremot kan du göra det du kan med dina förutsättningar istället för att beklaga dig över din situation.

Raymond Ahlgren föddes i Chile av en chilensk far och en svensk mor. När han var 3 dog hans lillasyster. När han var 6 torterades hans far till döds av Pinochets soldater. Samma år tvingades han att fly Chile med sin mamma och lillebror. De begav sig till Mexiko, där han råkade ut för en sadistisk rektor som misshandlande han i timmar framför hela skolan. Vid 7 års ålder mobbades han och blev slagen för att han inte talade ett ord svenska. När han var 12 hamnade han på internatskola och det kändes som att bli föräldrarlös. Vid 19 hade han avverkat några terapeuter och skurit sig själv på kroppen. Han hade börjat missbruka droger.

Men det var då det.

En sammanfattning av Raymond Ahlgrens budskap:

  • Du är själv ansvarig över ditt eget liv.
  • Sluta se dig själv som offer. Våga se dig själv som källan till det som sker i ditt liv.
  • Du är producent, manusförfattare och huvudrollsinnehavare i filmen om ditt eget liv.
  • Standard har inget med pengar att göra. Det handlar om hur du förvaltar det som du redan har.
  • Korta ner avståndet mellan tanke och handling. Det blir inte lättare senare. Det blir bara senare. Gör saker nu.
  • Ingen annan kan göra oss hela. Två halvor blir inte en hel. Resultatet av att två halvor möts blir 1/4. En hel och en halv blir en halv. Den ena kan dra upp den andra, men endast under en begränsad period. Det gäller alla relationer.
  • Fråga dig själv om du är smygalkoholist.
  • Gör inte saken svårare med att slå på dig själv.

(Klicka på Play för att lyssna och läs om programmet på
Sommar med Raymond Ahlgren
)

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s