Västsaharas framtid

Dakhla refugee camp - Imagen en Dajlaphoto © 2007 Western Sahara | more info (via: Wylio)

 

Detta är en kort rapport av Svenska FN-förbundets frukostseminarium den 6 december 2010 om framtiden för Västsahara.

Västsahara var en spansk koloni fram till 1975. Den nordliga 2/3 delen tillhör Marocko och den sydliga 1/3 delen Mauritanien.

Det finns ej en enhetlig ståndpunkt bland EUs medlemsstater angående erkännandet av Västsahara.

Jens Orback, Generalsekreterare, Olof Palmes Internationella Center, citerade Jan Eliasson, ingen fred utan utveckling – ingen utveckling utan fred.

Det kan gälla Palestina, Zimbabwe och Västsahara. Det finns brist på regelsystem. Däremot finns engagemanget att regelsystemen skall efterlevas.

Vidare berättade han att den Socialdemokratiska kongressen valde att erkänna Västsahara.

Orback anser att EU:s fiskeavtal med Marocko strider mot folkrätten. Han har själv skickat brev till Maria Damanaki, EU:s fiskekommissionär och George Papandreou, Greklands premiärminister och ordförande i Socialistinternationalen. Han tycker att Lissabonfördraget är också viktigt. Det ska kosta om man inte efterlever system, sade Orback, och nämnde även Israel och Burma.

Orback har även sagt till Socialdemokratiska Ungdomsförbundet att jobba med sina motparter: Spanien och Frankrike.

Linda Nordin Thorslund, Generasekretare, Svenska FN-förbundet, sade att den pågående FN insatsen har förlängts 38 gånger utan utökat mandat. Orback replikerade, om inte regelsystem existerar eller efterlevs, är man kvar i en modell där starkast bestämmer. Om man ska skälla på EU kommissionen så måste man också skälla på säkerhetsrådet som inte lever upp till sina mandat, utan har egna intressen. När det gäller fiskeavtalen är det Spanien och Frankrike som har stora ekonomiska intressen. Orback avslutade problematiken om intressen, med att citera Karl-Marx, att ”intressen ljuger inte”, vilket flera i publiken reagerade emot.

Karl Axelsson, Liberala Ungdomsförbundet, sade att han har fått insikt i en konflikt. De vill se ett fritt Västsahara och ekonomiska intressen ska inte stå före mänskliga värden. Vi lobbar mot vårt moderparti, sade Axelsson.

Film och bilder från seminariet

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s