Romers utanförskap

Svenska FN-förbundets seminarium den 10 december 2010, med temat ”Romer i Sverige – dömda till utanförskap?”, ägde rum i samband med FN:s dag för mänskliga rättigheter.

Moderator var Jesper Bengtsson, Chefredaktör, Omvärlden.

Soraya Post, ordförande International Roma Women’s Network (IRWN), kunde ej delta. Rosita Grönfors, ordförande i Riksförbundet Internationella romska och resande Kvinnocenter, pratade istället om tusen år av utanförskap och Romers mörka historia. Rosario Ali Taikon, styrelseledamot för É Romani Glinda, tog Soraya Posts plats i panelen.

Linda Nordin Thorslund, Generalsekreterare, Svenska FN-förbundet, inledde med att säga att MR-deklarationen för mänskliga rättigheter står för människors fria värde oavsett land och kultur. Romer upplever mer diskriminering än någon annan grupp, sade hon.

Rosita Grönfors, gav en bakgrund om romska kvinnors situation.

– Dåligt självförtroende är vanligt. Romska kvinnor måste alltid vara på sin vakt. Det leder till beroende av lugnande medicin och alkohol. Det finns alltför stora krav av samhället, som inte kan efterlevas av den outbildade gruppen. Romska kvinnor får sällan tillfredställande hjälp. Fördomarna är främst mot kvinnorna och barnen. Kunskapen är dålig från både samhället och för kvinnorna gentemot samhället. Majoritetssamhället betraktar oss som objekt istället för att se oss som aktörer, sade Grönfors.

Grönfors anser att Romska kvinnor vill arbeta som andra. De är väl medvetna att bidragsberoende leder till minskat människovärde, sade hon.

– Jag som inte studerat detta blir chockerad av utanförskapet och marginaliseringen, sade Jesper Bengtsson.

Det fortsätter så länge det finns fördomar. Romerna måste vara aktörer i samhället. Vi är unga som driver projekt, sade Taikon. Frågan kvarstår, när börjar Sverige integrera sig med Romer, undrade han.

Erik Ullenhag, integrations – och biträdande arbetsmarknadsminister, höll ett tal om svenska Romer är medborgare på lika villkor.

Ullenhag berättade om Nazitysklands förintelse av Romer och att de hölls som slavar ända in på 1800-talet i Rumänien. Han pratade om Porajmos, den romska benämningen för förintelsen, vilket betyder uppslukande. Även Sverige tvångssteriliserade Romer, och i och med det säger man att du inte är värdig. Några av offren lever idag. Han tycker att Frankrike agerat fel med massavvisningar av Romer.

Jobbik i Ungern är ett rasistiskt och anti-ziganistiskt parti. Maria Leissner har också uttryckt det vid en middag. Föraktet är rumsrent, sade han.

– Vi i Sverige vill tro att vi är bäst i världen. Men vi har fått lära oss att vi har mycket kvar med situationen för de 50 000 Romerna. 80 % är arbetslösa. Romer uttrycker svårigheter i skolan. Varje dag möts Romer av trakasserier, sade Ullenhag.

Det senaste valresultatet har inte ändrat frågan om tolerans. Ullenhag anser att utmaningarna är större än Romer. Det handlar om enormt mycket annat. Det finns också en misstro mot majoritetsbefolkningen. Klyftan ökar när man inte kommer in i krogen eller blir misstänkt för att snatta i affärer. Skolan är avgörande. Inget annat kan ge samma möjlighet till en klassresa, sade han.

– Jag är övertygad om att EU är minoriteternas vän. Hade ett ansökarland gjort som Frankrike vore det annorlunda. Fria rörligheten skall omfatta alla. Vi har alla en anledning att skämmas över vår historia. Men vi kan också kompensera, sadde Ullenhag.

Moderatorn och journalisten Bengtsson har intervjuat en person som sagt att vi har svårt för olikhet. Han sade till Ullenhaag att de grupper som han nämner funnits här i århundraden.

– Om jag som svensk läser persiska eller mandarin får jag jobb överallt på SIDA, FN, överallt. Men inte om jag redan som iranier kan persiska. Vi såras om man inte kan assimilera eller anpassa sig, sade Ullenhag.

Samhällets uppgift är mänskliga rättigheter. Vi kan inte låta en 14-åring giftas bort, punkt, sade han.

Alexander Gabelic, Ordförande, Svenska FN-förbundet, uttryckte sin besvikelse på dagen för mänskliga rättigheter, att man inte lyckats skydda denna minoritet från utvisningarna i Frankrike.

Gabelic föreslog att Romerna bör få en särskild FN-rapportör. Maria Leissner höll med och lite skämtsamt delade hon med sig om viljan att skicka rosor till Sarkozy för att han har fått upp frågan på dagordningen.

Leissner påstår att EU är underutvecklat för att hantera Romer. Europarådet har kommit längre, sade hon. Taikon instämde.

Bengtsson frågade Farbod Rezania, integrationsansvarig, Svenskt Näringsliv, om hur de jobbar. De jobbar inte särskilt med Romer.

Man är inte ens där för att diskrimineras. I vissa kommuner är sysselsättningen större bland Romer som invandrat till Sverige, sade Rezania.

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s