Egypten utan Mubarak

Obama-Mubarakphoto © 2009 Muhammad Ghafari | more info (via: Wylio)


Bevittnar vi en arabisk revolution? Optimismen flödar bland svenska islamologer. Detta märktes på Fores seminarium om Nordafrika torsdag den 3 februari. Men antingen är kunskapen om det Muslimska Brödraskapet lågt eller så underskattar man rörelsen. Islamologi är ingen hård vetenskap. Det är i slutändan en fråga om ideologiska undertoner i den svenska debatten.

Egypten saknar de demokratiska institutionerna i det civila samhället. Forskaren Magnus Norell anser att Muslimska Brödraskapet är den enda väl organiserade oppositionella gruppen i Egypten. Hans analys stämmer väl ihop med min artikel ”Stöd den folkliga revolten men ta lärdom av Egyptens kamp mot Islamism”, som publicerades på Kulturbloggen redan den 2 februari.

Det är visserligen sant att Muslimska Bröderskapet inte har en klar ledare. Men bara för att en viss grupp idealistiska unga intellektuella demonstrerar betyder inte att deras likasinnade kommer till makten. Faran är inte över.

För er som vill lära er mer om Islamism i Egypten, rekommenderas boken ”Sayyid Qutb and the Origins of Radical Islamism” av John Calvert.

Se även dokumentären Frihet, Likhet og Det muslimske brorskap sänt på norsk TV2 den 29 november 2010:

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s