Camilla Lindberg om Riksdagen

Referat: Den förre riksdagsledamoten för Folkpartiet Camilla Lindberg om hur det egentligen går till i Riksdagen.

Ledamöterna själva, som har det yttersta ansvaret, har glömt att de står över regeringen. Därmed blir Riksdagen ett gäng lakejer till regeringen. FRA lagen är ett tydligt exempel på att Riksdagen gör alltid som Regeringen vill. Det har varit tradition sedan 60 år tillbaka att man inte säger nej.

– Om alla riksdagsmän gick upp varje morgon och tänkte, att jag som folkvald, bestämmer. Det är inte Reinfeldt, Beatrice Ask eller Jan Björklund, faktiskt, vi folkvalda tar beslutet. Vi skulle ha mycket starkare och tuffare riksdagsmän, sade Lindberg.

Riksdagen är inte en vanlig arbetsplats.

– På en vanlig arbetsplats har man en mellanchef och en högsta chef. Där kommer partiledaren, han är vår chef, Jan Björklund. Högsta bossen, det är Fredrik Reinfeldt. Plötsligt, efter 2,5 år kommer man på som dum lakej, att nej, det är faktiskt jag som är Fredrik Reinfeldts chef. Det är ni medborgare som bestämmer, inklusive vi folkvalda som representerar er. Vi är faktiskt hans chef. Det är ganska skönt när man kommer på det. Jag kom på det exakt kl 01.15, den 17 juni, 2008, natten mot FRA, kom jag på att jag är hans chef. Han ska veta sin plats om jag säger nej. Det är ganska skönt. Jag skulle vilja att alla riksdagsmän fick den känslan, sade Lindberg.

Det är en önskedröm att alla vore så kaxiga. Regeringen styr väldigt mycket, och snarare Regeringskansliet. De styr oerhört mycket. Regeringskansliet består av massa tjänstemän. Hälften är opolitiska. De sitter där år ut och år in som oberoende av vilken regering som vinner. De är sakkunniga. Ungefär hälften, eller en tredjedel är politiska. Vill jag veta något i en fråga, t ex FRA, ringer jag mina folkpartister på regeringskansliet som jag kan lita på. Litar man inte på dem kan man gå till de opolitiska tjänstemännen, som är neutrala, vilket de sällan är men de ska ge oberoende fakta.

– Sveriges Riksdag består inte av Sveriges 349 smartaste personer. Det kanske inte ska vara så heller. Det ska vara ett genomsnitt av Sverige. Det ska vara idioter, unga, gamla, fula, feta, och alla ska kunna komma till Riksdagen utan förkunskaper. Man ska kunna komma helt oförberedd och lita på tjänstemännen på departmenten och utskotten. De ska kunna få opartisk information om fördelar och nackdelar, sade Lindberg.

Sveriges Riksdagsmän kommer och går ganska snabbt. Men tjänstemännen består och har suttit på sina positioner väldigt länge.

– De tjänstemän som hade hand om FRA frågan jobbade själva för FRA. Tror ni själva de ger opartisk information till oss riksdagsmän? Nej, sade Lindberg.

De som egentligen styr Sverige är tjänstemännen på regeringskansliet och utskotten. Utskotten är som regeringskansliet, att det finns politiska och opolitiska tjänstemän.

Detta är en del av en föreläsning arrangerad av Ung Liberal, som ägde rum den 16 december 2010. Ursäktar den sena publiceringen.

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s