LÄSVÄRT

SVD, Mauricio Rojas

Hästsvansen blir mode i Europa

2011-01-16

När jag bodde i Sverige längtade jag till latinskt temperament, de stora visionerna och de ännu större passionerna. Nu, när jag bor i ett ärkelatinskt land saknar jag den svenska pragmatismen, det jordnära sinnet, seriositeten. Allt det som ryms i dessa värdeord som PJ Anders Linder listade i sitt andra inlägg om Det nya borgerliga uppdraget: kvalitet, ansvar, bildning, flit och respekt.

Henrik Alexandersson

Den politiska fyrfältaren

2009-12-29

Strax innan jul hade Henrik Sjöholm en intressant artikel om det svenska politiska landskapet på Newsmill.

I sin analys (som påminner mycket om World’s Smallest Political Quiz) anger han inte bara en höger-vänster-skala utan även en axel mellan frihetlig och auktoritärt orienterad politik. Resultatet är kanske inte oväntat, men intressant.

Tradition & Fason
Gästkrönika: Claes G. Ryn

Neokonservatismen är någonting annat

2009-10-05

Frihet i god mening hänger oupplösligt samman med vissa mänskliga attityder och vanor. Den sortens frihet väller inte fram bara därför att en diktator sparkas ut. Den kan uppstå endast i en kultur som premierar ansvarskänsla och självdisciplin och som har institutioner som uppmuntrar dessa karaktärsdrag. Vilken sorts politisk regim som skall kunna erbjuda drägligt styre i en viss del av världen kan inte avgöras på basis av abstrakta, förment universella principer utan beror på de historiska omständigheterna, skriver professor Claes G. Ryn.

Tradition & Fason, Staffan Andersson

Om Claes Ryn och värdecentrerad historicism – på förekommen anledning

2009-09-09

Neokonservatismen utgör, hävdar Ryn, en del av en kulturkris i USA och i hela den västerländska civilisationen. Det är de traditionella moraliska värdena som eroderat. Arrogans har fått ersätta ödmjukhet vilket han ser tydligt i den neokonservativt präglade politiken.


Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s